9 вересня ♥️Миколаїв святкує День міста. А чи знаєте ви, що рівно 36 років тому цього дня вирушила у навколосвітню подорож ⛵яхта "Ікар", спроектована студентським конструкторським бюро тодішнього Миколаївського кораблебудівного інституту.

Великий похід тривав 327 днів: з вересня 1987 року до липня 1988 року.

"Ікар" стартував з Миколаївського яхт-клубу і вирушив до Босфору, а потім - до Гібралтарської протоки. Він пройшов повз Африку, Тасманію, мис Горн. Далі попрямував до Середземного моря і Миколаєва. Усього "Ікар" пройшов 31000 миль і витримав випробування трьома океанами - Атлантичним, Індійським та Тихим.

Цей навколосвітній маршрут вважають найскладнішим. Проте наш "Ікар" здолав його менш ніж за рік і став першим вітрильником з країн Східної Європи, який обійшов земну кулю. У нашому місті живуть неймовірні люди.


Декілька цікавих фактів:

Технічні дані
Оснащення — кеч
Довжина — 16 м
Ширина — 4,38 м
Осадка — 2,55 м
Водотоннажність — 25 т
Площа парусів — 150 м²
Матеріал корпусу — сталь (зовнішня обшивка), бакелітова фанера (внутрішня обшивка)

Команда
Борис Немиров, капітан;
Анатолій Кузнецов, старпом;
Олександр Кузнецов, помічник капітана;
Станіслав Черкес, помічник капітана;
Андрій Марков, радист, механік, електромеханік;
Олександр Плякін, інженер-океанолог, матрос;
Володимир Тєрняк, боцман, парусний майстер;
Сергій Прусов, лікар (повернувся до дому з Канарських островів на початку плавання);
Борис Яковлєв, штурман (повернувся до дому з Канарских островів на початку плавання).

Походи
В 1987–1988 роках за 325 ходових діб яхта пройшла 31 000 миль навколо світу з заходами на Канарські острови, Тасманію, навколо мису Горн, відвідала острів Святої Олени.
В 1992 році яхта як почесний гість брала участь у міжнародній гранд-регаті «Колумбус-92», присвяченій 500-річчю відкриття Америки Христофором Колумбом. Уперше під прапором незалежної України був здійснений похід в Нью-Йорк і назад. За 182 дні пройдено 15 000 миль.
У 2000 році яхта, єдина від України, брала участь у регаті «Третє тисячоліття під вітрилами», яка більше відома під назвою «рейс-2000». З Генуї — в Бостон, звідти в Канаду та до Голландії.


Джерело: sailbox